Att anlita en flyttfirma 

Det är mycket att tänka på när man ska flytta och många väljer därför att anlita en flyttfirma för att minska arbetsbördan. Om man arbetar heltid, kanske har barn och samtidigt ska packa och städa samt allt annat som måste göras kan det vara otroligt bekvämt att lämna över allt till någon annan. Men vad är bra att tänka på när man ska anlita en flyttfirma? 

 

Be om en offert 

Innan du fattar ett slutgiltigt beslut kring anlitandet av en flyttfirma bör du se till att ha en skriftlig offert till hands. Då kan firman inte plötsligt förändra sitt avtalade pris. På offerten ska det stå vad man kommit överens om, körsträcka samt andra extra tjänster man beställt av företaget. Offerten är bindande för en flyttfirma, men inte för kunden som lika gärna kan anlita ett annat företag. Tänk dock på att flyttfirman kan begränsa offerten till att endast gälla under en begränsad tid. 

 

Ge ordentliga vägbeskrivningar 

När du hittat en flyttfirma att anlita, och det är dags för flytten bör du ge ordentliga vägbeskrivningar. I de flesta fall har bilarna GPS, men ibland fungerar de inte lika bra som man önskar. Om företaget inte fått en vägbeskrivning finns stor risk att de kör fel och då tar flytten längre tid. Dessutom får man eventuellt betala en större summa då flytten tar längre tid än beräknat och körsträckan ökar. Har man givit en vägbeskrivning och angivit rätt adress kan inte en flyttfirma ta ut extra pengar på grund av att de kör vilse. 

 

Märk upp föremålen 

I samband med flytten är det klokt att märka upp kartonger och även andra föremål ordentligt. Skriv glas på kartonger med ömtåligt gods, och skriv vilket rum de ska till. Då kan flyttfirman bära sakerna rätt direkt. Möbler kan märkas med till exempel en tejpbit. Det underlättar rejält om du inte har möjlighet att själv vara på plats när allt ska bäras in på plats. 

 

Flytta värdesaker själv 

Har du värdesaker som ska med i flytten bör du transportera dem själv. Det gäller till exempel pass,  pengar och smycken. Husdjur och växter bör också transporteras i egen bil. Även saker som datorer, tv-apparater och liknande kan vara klokt att flytta på egen hand. Då håller man koll på sakerna och man vet hur de är packade. Är man företagare kan det även vara bra att frakta bokföringen på egen hand. Dock ska den flyttfirma man väljer vara försäkrad och om något går sönder eller försvinner ska det ersättas. 

 

Kan du minska kostnaden? 

Att flytta kan vara dyrt och ibland finns det sätt att minska kostnaden på. Man kan till exempel välja att flytta alla kartonger på egen hand. Det kan också vara klokt att titta på om man kan packa och städa själv istället för att anlita extra tjänster. Kostnaden kan också minskas genom att man köper begagnade kartonger i gott skick istället för att köpa nya eller hyra sådana. Gå igenom och titta på hur du kan spara. Även små sparade slantar kan visa sig dyrbara i slutändan.