Är du utbildad elektriker och sugen på ett nytt äventyr? Kanske drömmer du om att bo något år i ett annat land och funderar över möjligheterna att få jobb. Svaret på frågan om man kan jobba som elektriker utomlands är både ja och nej. Det beror lite på var i världen man vill söka sig, då vissa länder har likvärdiga utbildningar och krav och andra inte.

Nordiska länder

I Norge och andra nordiska längder är utbildningen för elektriker ungefär densamma och har man yrkeslegitimation inom yrket är det fritt fram att söka jobb. Dom flesta söker sig just till Norge, av den enkla anledningen att det finns chans att tjäna lite mer än vad man gör hemma i Sverige. Dessutom blir det ett miljöombyte, även om det är ett grannland.

Europa

Även i stora delar av Europa finns goda möjligheter att söka jobb för den som utbildat sig till elektriker Sverige. I många länder är standarden till och med lägre och där kan det vara uppskattat om man kan bidra med sina kunskaper.

Det enklaste sättet, vare sig man funderar på Spanien eller Tyskland, är att kontakta elektrikerförbundet i det aktuella landet för att ta reda på vad som gäller. Därefter kan man gå vidare med ansökningar till olika företag. På Svenska elektrikerförbundets hemsida kan man hitta mer information om detta.

Läkare utan gränser

Ett exempel på annorlunda och spännande arbete utomlands är att arbeta som elektriker för Läkare utan gränser. Man arbetar då med säkerhetsarbete som elektriker göteborg som dom är på https://elektrikerngöteborg.se, installationer, underhåll och andra tekniska och elektriska åtgärder, på och omkring dom kliniker som finns och man kommer garanterat att få använda sina kunskaper på ett helt nytt sätt.

Läkare utan gränser arbetar bland annat i Afghanistan och man spelar såklart en viktig roll för att organisationen ska kunna utföra sitt viktiga arbete.

Att tänka på

När man söker jobb utomlands finns en del saker att tänka på. För det första är det viktigt att man förstår språket – även inom elektrikeryrket för det finns ord och termer man möter dagligen och det är såklart en fördel om man förstår och vet vad man pratar om. Ska man ge sig ut i Europa eller ännu längre kan det vara klokt att läsa lite engelska så att man med säkerhet kan göra sig förstådd.

Utöver detta är det viktigt att se över kollektivavtal, anställningsavtal samt kontakta ett fackförbund i det land man kommer att bo och arbeta i.