Om man skaffar en båt kan det också vara så att man vill flytta den mellan olika platser. Kanske ska man också transportera den till vinterförvaring när sommaren är över. Då behöver man en båttrailer att transportera båten på. De finns i väldigt många varianter och de har också flera olika fördelar och funktioner. Men vad bör du tänka på när du ska köpa en båttrailer?

Får din bil och du dra lasten?

En stor båt kan väga en del och tillsammans med trailern kan det bli för tungt för att din bil ska få dra ekipaget. Om det blir för tungt kan det också vara så att du måste ha ett annat körkort för att få dra din båt på din båttrailer. Kom ihåg att det inte bara är trailerns vikt som räknas utan även bilens och den aktuella båtens samt eventuell packnings vikt. Har du passagerare i bilen måste du även räkna med att de väger en del. Om du blir stoppad i en poliskontroll och ekipaget väger för mycket kan du få böter och dessutom är risken stor att du inte får köra vidare med din båt.

Ska båttrailern ha en vinsch?

Att få upp och placera en stor båt på en trailer kan vara svårt. Med en vinsch inbyggd i trailern kan det bli lite lättare. Det underlättar också om man har en trailer som körs ner en bit i vattnet för att båten ska lastas på. Då kan man helt enkelt dra på båten försiktigt.

Bromsad eller obromsad båttrailer?

I regel går det utmärkt att köra en mindre båt på en obromsad trailer. Det är dock som så att man bara får köra i 40 kilometer i timmen med en sådan trailer. Att åka längre sträckor rekommenderas alltså inte. Det är inte heller så bra att lasta en stor eller tung båt på en obromsad trailer eftersom den är just obromsad. En större båt och båtar som ska fraktas långt hör hemma på bromsade släp som får köra 80 kilometer i timmen.

Båtens storlek

Din båts storlek har också betydelse när det gäller att välja båttrailer. En stor båt behöver så klart en större trailer. Det har inte bara att göra med att båten ska ligga bra på trailern utan det är också av rena säkerhetsskäl. Om båten är för stor för trailern kan den ramla av och träffa andra ekipage på vägen. En liten båt som åker i en för stor trailer kan riskera att skadas. I regel är det dock klokare att välja en större trailer om man har flera båtar. De mindre båtvarianterna kan säkras på olika sätt och det gör att de kan transporteras bra även i en lite större trailer.