Elektrikerns arbete i köket

Vid en köksrenovering är det viktigt att anlita en elektriker eftersom många arbeten inte får utföras av den som inte har rätt behörighet. Ofta behövs elektrikern flera gånger under renoveringen, både innan väggar kommer på plats men också för att slutföra som sista detaljerna med eluttag och annat när allt börjar bli klart. Dessutom kan det vara klokt att låta en fackmannamässig hantverkare genomföra en kontroll så att allt fungerar som det ska när det nya köket är klart.

Eldragningar

Om man behöver dra om elen i samband med sin köksrenovering är det viktigt att kontakta en elektriker i god tid i förväg. Dom har ofta fullbokade scheman ett tag framöver och ska elen dras om behöver det göras innan väggar och skåp kommer på plats eftersom dom flesta kablar dras inuti väggarna. Ska man sätta spottar i taket eller under skåpen behöver givetvis även detta göras i ett tidigt skede av renoveringen för att slippa utanpåliggande och synliga kablar.

Installationer

I ett kök finns många installationer som kräver el och för dessa behövs också en elektriker. Det handlar om alltifrån vitvaror som kyl- och frys, spis, micro och fläkt till golvvärme och nya radiatorer. Ska man lägga golvvärme kommer man också behöva en elektriker för att detta ska utföras på ett säkert och hållbart vis. Små detaljer som kommer i slutet av renovering, så som eluttag, dimmers och lampknappar är inte heller något man ska göra själv, utan det är bättre att be om hjälp när man ändå har en utbildad hantverkare på plats på bygget.

Bildresultat för electrician

Säkerhetskontroll

När alla delar kommit på plats kan det vara bra att låta en elektriker göra en säkerhets- och funktionskontroll på det han eller hon har installerat. Är fördelningen mellan propparna eller säkringarna jämn, fungerar överslagsskydden och alla produkter som dom ska? En skicklig hantverkare vet både hur man kollar och hur det bör se ut och det är en kontroll som går snabbt att genomföra men som kan vara nödvändig för säkerhetens skull.

Ett bra tips är att ta hjälp från en elfirma redan när under planeringsstadiet av sin renovering. Man kan då få goda råd kring hur man ska tänka med placering av olika saker som kräver installation, hur man undviker onödiga eller dåliga ljuskällor och hur man får ett snyggt resultat. Bara en sån sak som att inte placera eluttagen för nära diskhon kan vara ett värdefullt tips för den som håller på att planera för ett nytt kök.