Dags att se över elsäkerheten hemma?

Eltekniken har utvecklats snabbt dom senaste åren och mycket av det som tidigare varit en lyx att ha hemma är idag självklarheter i dom flesta hem. I takt med utvecklingen ställs också högre krav på elsäkerheten hemma, och det kan vara klokt att se över sina installationer och system. För vissa delar krävs en auktoriserad elektriker och vissa saker kan man göra själv.

Ditt ansvar

Äger man en bostad är det en själv om är ansvarig för dom elinstallationer som finns. Har man inte varit noggrann med underhåll och en olycka skulle inträffa kan man i värsta fall bli skadeståndsskyldig. Har man dessutom gjort installationer som elektriker stockholm på egen hand som egentligen måste utföras av en elektriker finns en stor risk att hemförsäkringen man har inte kommer täcka några skador. Det man kan göra på egen hand för att se över elsäkerheten i det egna hemmet är att kontrollera så att synliga ledningar är hela och fungerande. Man bör även kontrollera sina elapparater med jämna mellanrum för att se till att även dessa inte har några skador.

Installera jordfelsbrytare

Jordfelsbrytare finns idag i dom flesta hushåll men om man inte har någon ska man genast se till att skaffa en. Dom flesta hus är byggda för längesen och det systemen som installerades då är i regel inte gjorda för att klara av den mängd hushållsapparater och elektronik man använder sig av idag. När elsystemet belastas för hårt och ingen jordfelsbytare finns installerad kan huset i värsta fall brinna ner. Kontakta en elektriker för att åtgärda problemet så snart som möjligt, om du vet av dig eller är osäker på om den saknas.

Utför test med hjälp av elektriker

För att hitta eventuella fel och brister i sitt elsystem kan man med hjälp av en elektriker genomföra olika tester. Han eller hon kan kontrollera säkerheten, energiförbrukningen och den tekniska standarden och lämnar därefter ett besiktningsprotokoll som fungerar som ett kvalitetsbevis. Köper man ett nytt hus är det samma typer av tester som utförs, då man som köpare är ansvarig för att genomföra olika kontroller av bostaden.

Elsäkerheten är viktig i alla hem och något som man bör kontrollera ofta. Trasiga produkter och installationer som inte håller måttet kan i allra värsta fall vara skillnaden mellan liv och död. Anlita en elektriker för dom jobb man inte får göra själv och se till att se över hemmets alla eldrivna apparater ett par gånger om året.